Onder de Hooiberg Lasersnijden Service logo

Tekeninstructies

Door onze apparatuur wordt met de laser een afbeelding gesneden, gegraveerd of gemarkeerd. Wij beschikken over 1300x900mm groot werkvlak.

Lasersnijdenbestand

Voor snijden is een lijntekening nodig. Dit moet een vectorbestand zijn. Door aan de verschillende tekeninglagen (kleuren) verschillende opdrachten toe te kennen kunnen wij tegelijkertijd snijden en graveren. Dit vectorbestand moet een CAD-tekening (.dxf) of Illustrator-tekening (.ai) of Illustrator EPS (.eps) zijn om te kunnen worden gesneden. Mocht u hier niet over beschikken kunnen wij ook het tekenwerk verzorgen. Het snijbestand moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • tekening schaal 1:1
 • alle letterypen moeten zijn omgezet naar outlines (lettercontouren)
 • alles moet ontgroept zijn
 • pas op voor dubbele/overlappende lijnen. Dubbele lijnen zullen door de laser dubbel worden gesneden. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en uw portemonnee.

Lasergraverenbestand

Bij het graveren van foto’s en afbeeldingen geeft een contrastrijke afbeelding met een lichte, egale achtergrond het mooiste resultaat. Ook is een regel: "Hoe groter het werk des te mooier het uiteindelijke resultaat." Wij zullen u adviseren of de afbeelding de goede kwaliteiten heeft. Voor het graveren is elk gangbaar afbeelding-formaat, kleur of zwart-wit, door ons te verwerken.(bestandtypes: jpg, bmp, pdf, eps, enzovoort)
Ook een lijntekening kan worden gegraveerd. Dan worden alle getekende vlakken egaal ‘ingekleurd’. (bestandtypes: dxf, ai)

Lasermarkerenbestand

Voor het markeren geldt hetzelfde verhaal als bij graveren. Wel met de kanttekening dat hier geen tintnuances mogelijk zijn.


3D Print bestanden

Als u zelf een 3d model maakt en aanlevert, voor de 3D printer, moet u met de volgende zaken rekening houden:

Het model:

 • De opbouw van een model moet bestaan uit quad- of triangle polygonen.
 • Zorg ervoor dat het model/ontwerp één object is.
 • Zorg ervoor dat alle faces gesloten zijn.
 • Voor u het bestand opslaat of exporteert moet de (bouw)geschiedenis gewist worden.
 • Er zijn geen eisen aan het aantal poly/faces van het object, dit kunnen er zoveel zijn als u zelf wilt.


Bestands extentie:

 • Bij aanlevering van de juiste extentie is kan er gelijk begonnen worden met printen. Hierbij gaat het om een '.stl' bestand.
 • Mocht het zo zijn dat uw 3d programma niet over de mogelijkheid beschikt om een '.stl' formaat te exporteren ontvangen wij graag een '.obj' van u.


Vóór u doen:
Ook kunnen wij kunnen wij voor u een 3d model voor u maken dat geschikt is voor de printer. Hierbij geldt wel, hoe meer verschillende afbeeldingen en aanzichten wij hebben van het ontwerp/object des te precieser wij deze kunnen namaken. Graag ontvangen wij deze in een png, jepg (jpg) formaat.