FabLab Groene Hart

Wat is een FabLab?

Wij zijn een non-profit organisatie. Een FabLab heeft als doelstelling iedereen een mogelijkheid te geven hun ideeën om te zetten in een fysiek product en hun ontwerpen te delen. Het FabLab is een werkplaats waar je zelf digitale productiemachines kunt bedienen. Om snel aan de slag te kunnen en de kennis daarvoor te krijgen is er een divers aanbod aan begeleiding. Van ‘on demand’ introducties tot uitgebreide groepsintroducties. Daarnaast kunnen er opdrachten worden afgegeven voor meerdere soorten machines.

Wereldwijd netwerk

We sluiten aan bij een wereldwijd netwerk van zelfstandige FabLabs. De naam FabLab is een begrip dat staat voor Fabrication Laboratory. Deze ‘maak-werkplaatsen’ werden bedacht door professor Neil Gershenfeld van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Omdat wij de naam fablab mogen dragen, voldoet onze werkplaats aan het Fab Lab Charter.

Voor wie wat zelf wil maken

Tijdens de open inloopmiddagen kan iedereen langskomen die wil weten wat er allemaal mogelijk is in het FabLab. Voor het gebruik van het lab vragen we een bijdrage van € 10,- Je kunt ook lid worden van het FabLab. Voor leden zijn de open middagen gratis. Wel geldt er een maximale tijd van 20 min voor het gebruik van de laser. Tevens kunnen leden de machines tegen een gereduceerd tarief huren. Op de overige dagdelen kun je het FabLab reserveren en machines huren.

Op deze pagina kun je zien welke machines in ons FabLab staan. Hier vind je ook informatie over de materialen die je kunt gebruiken en de bestandsformaten benodigde software.

Hoe werkt het

Het FabLab werkt volgens een "sharing" en “open source” principe: je komt iets halen en ook iets brengen. Als tegenprestatie voor het gebruik van de faciliteiten vragen we dat je je kennis en ontwerpen deelt met andere FabLabgebruikers. Dit doe je door er een Fabmoment over te schrijven. Een Fabmoment is een beschrijving van je ontwerp en het werkproces die inclusief de tekeningen op de website van het FabLab gepubliceerd worden.

Voor wie wat wil leren

Wanneer je nog niet met de machines om kunt gaan dan helpen wij je verder. Je kunt een afspraak maken om individueel te worden begeleid of je kunt een cursus volgen. We organiseren ook cursussen en workshops voor groepen en scholen.

Voor wie iets wil laten maken

Je hebt een goed idee maar geen tijd of geen zin om je in de strijd met computers te storten? Het is mogelijk producten te laten ontwerpen en maken door het FabLab. Een van de ervaren medewerkers zal dan een intake gesprek met je voeren, om te bepalen waaraan het ontwerp en product moet voldoen. Hieruit volgt een prijsopgaaf en een indicatie wanneer het ontwerp of product opgeleverd wordt. Kom langs of mail voor een afspraak.

Maatwerk

  • Het is heel goed mogelijk dat u net even wat anders zou willen dan dat het reguliere programma van FabLab biedt. We noemen een paar voorbeelden:
    FabLab kan op maat ontworpen workshops organiseren. Dit kan een training voor uw personeel zijn of een workshop om de innovatiekracht van uw organisatie weer een nieuwe impuls te geven.
  • FabLab kan voor u een denktank formeren, om een nieuw product uit te werken of een productidee om te zetten naar een prototype. Wij zullen dan een team samenstellen van mensen met verschillende expertises. Dit team kan dan gekoppeld worden aan enkele mensen uit uw organisatie om zo snel een nieuw product uit te werken of een bestaand product verder te verbeteren.
  • FabLab kan voor u een personeelsuitje verzorgen in het FabLab dat leuk, boeiend en nuttig is. Uw medewerkers komen dan op een informele manier in contact met een aantal nieuwe technieken voor het vervaardigen van prototypes en om inspiratie op te doen voor innovatieve ideeën.
  •  

Bron: http://www.fablabgroningen.nl/pagina/het-fablab-uitgelegd