FabLab Groene Hart

Aanbod

Ons actuele aanbod!

Workshop Docenten

Doelgroep: Docenten Voortgezet onderwijs
Aantal uur: 1 dag
In het kort: Introductie van het FabLab, wat is een fablab, wat kan het fablab voor de docenten en school betekenen

Uitgebreide toelichting

In deze workshop willen we docenten van diverse scholen graag inspireren zodat zij hun leerlingen op hun beurt de weg kunnen wijzen en inspireren. Een Fablab is een open werkplaats, waar je bijna alles kan maken, wat gezien mag worden als een nieuwe manier van leren. Met vernieuwende technieken, inspirerend en waar je kunt ontwerpen. Een lokale bron van kennis en kunde en waar je oplossingen kan ontwerpen voor lokale problemen.
Fablabs zijn er door heel Nederland én heeft een wereldwijd netwerk. Scholen kunnen hier maken, doen en leren. Ontdekken en kennis delen. Prototypes maken en ontwerpen met computergestuurde machines. Vormgeven.
Kortom: Makersonderwijs.

'Plastic SOEP'

Doelgroep: Leerlingen Voortgezet onderwijs
Aantal uur: 100 uur
In het kort: Probleem: plastic soep, oplossing: varende verwerkingsfabriek en innovatief hergebruik.

Impressies

Uitgebreide toelichting

Plan is dat we met vijf verschillende scholen uit de regio werken, waardoor we een gezamenlijk regioproject creëren. Onlangs zijn we gestart en gaven we leerlingen de vraag mee om zich te gaan verdiepen in deze materie. En te gaan informeren bij officiële instanties naar de plastic soep. Waar bestaat die uit, is het mogelijk dat je die kan opruimen en hoe? En tenslotte, kan je er een nieuw product van maken? Op dit moment zijn we met elkaar tot de conclusie gekomen dat we een varende verwerkingsfabriek willen maken. Waarin elke school zijn deel kan bedenken en uitvoeren. Het is een leuk en leerzaam project op vele gebieden, waar zowel de leerlingen, als de docenten en FabLab Groene Hart heel veel plezier aan beleven.

Uitwerken en maken eigen prototype

Doelgroep: Leerlingen Voortgezet onderwijs (voor-examen klassen)
Aantal uur: 30 uur
In het kort: Leerlingen werken volledig zelfstandig een zelf verzonnen proto type uit.

Impressies

Uitgebreide toelichting

Deze opdracht is in samenwerking met Ashram College in Alphen a/d Rijn. Leerlingen werken in het kader van het vak Beeldende Vorming (BV) zelf een proto type uit van een zelf ontwikkeld product. Voorwaarde is dat het product in 3D wordt vormgegeven met behulp van de Lasersnijmachine. Leerlingen doen vaardigheden op met het uitwerken en uitdenken van een product, het omzetten van je idee in een technisch uitvoerbaar project en het werken met vector tekeningen. Het product kan van verschillende materialen worden gemaakt zoals bijv. triplex, MDF, perspex, metaal.


Metaalvakschool

Doelgroep: Leerlingen Voortgezet onderwijs
Aantal uur: 5 uur
In het kort: Zelf ontwikkelde producten voor op de lasersnijdenmachine maken.

Impressies

Uitgebreide toelichting

....